Kenapa nama roti ni pokok bunga emas? hehehe... ce tgk bentuk roti kat atas ni. Nampak mcm pokok bunga emas zamn dulu2 kan.. tak pela, janji nama sedap didengar kan.. :D Saya tgk resepi ni dalam Blog En. Mat Gebu Untuk resipi ni cik mat kata kita bole dapat 10 biji roti, tapi kalau nak
buat 12 biji pun boleh, pandai2 lah bahagikan doh dia. Resipi doh yang
akan cik mat tulis ni menghasilkan 500 gram doh sedia pakai, jadi sebiji
roti memerlukan 50 gram doh.
Untuk topping, cik Mat paipkan dengan sos
tomato dan mayonnaise sebelum dibakar, tapi sebelum tu cik Mat sapu dengan
bancuhan telur, tujuan nak bagi mix vege tu melekat kukuh, jadi bila dan
masak, takdelah gugur merata. Kalau anda nak tabur keju pun sesuai juga
terpulang pada kreativiti anda.
BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus
1/2 camca teh garam halus
10 gram susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur (1 biji telur, pecahkan, kacau sedikit dan timbang, simpan bakinya)
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna Bread Maker, guna air biasa)
BAHAN-BAHAN LAIN :-)
10 batang sosej Ayamas, celur sekejap, tos dan sejukkan
Mayonnaise, untuk hiasan
Sos tomato, untuk hiasan
Mix vege (karot, kacang pis, jagung), untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK DOH ROTI :- Masukkan yeast dalam bekas bersama 10 gram gula halus dan air suam, kacau rata dan biar hingga berbuih. Sementara itu, gaul tepung, baki gula halus, bread improver, bread softerner, garam halus dan susu tepung hingga rata, buat lubang di tengah2 bancuhan tepung. Tuang telur dan bancuhan yeast yang telah berbuih tadi, gaul perlahan2 hingga menjadi doh. Masukkan mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal, uli 20 minit tanpa berhenti. Bulatkan doh, letak dalam bekas dan tutup, biar 50 minit hingga 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 untuk doh dalam Bread Maker, pilih setting untuk DOH dan tekan ON, tunggu hingga siap (selalunya Bread Maker akan mengadun selama 30 minit tanpa henti, dan memerap selama 1 jam)
- UNTUK ROTI SOSEJ POKOK BUNGA EMAS DAN BLOSSOM :- Tabur sedikit tepung pada meja kerja, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Kemudian bahagikan kepada 10 bahagian sama besar (mat timbang 50 gram sebiji). Bulat2kan dan ketepikan. Ambil 1 bahagian, leperkan sedikit dan canai memanjang sehingga mendapat ukuran sama dengan panjang sosej (seperti gambar di atas). Balutkan sosej tadi dengan doh roti.
- Kelar sosej hingga putus pada 8 bahagian, seperti dalam gambar. Kemudian tolak 1 keratan ke kanan dan 1 keratan ke kiri, buat hingga siap, itu untuk gaya Pokok Bunga Emas. Untuk gaya blossom pula, cuma perlu tolak keluar keratan sosej tadi dan pusingkan hingga membentuk bunga. Keratan terakhir anda letak di bahagian tengah. Kemaskan dan alih ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap dan perap 30 minit.
- Sapu dengan kuning telur (baki dari 30 gram tadi), kemudian paipkan sos tomato dan diikuti mayonnaise. Tabur dengan mix vege, rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan....Selamat mencuba!!...
Kepada kawan2 yang berminat nak tgk resepi yang best bole la ke Blog Cik Mat Gebu : http://www.tiffinbiru.com/
No comments:
Post a Comment