Dipetik dari : FB Jom Masak
teknik steam bath, bain marie
- kek karamel, kek keju biasa kan gunakan teknik ini
- kek chiffon juga blh gunakan teknik ini...hasilnya kek sgt lembut & lembab...lebih sedap
- sediakan loyang lebih besar daripada loyang adunan
- isikan suku loyang tersebut dgn air biasa..(jika nk guna air pns...masukkan loyang air tu ketika oven dipanaskan)
- ltkkan loyang adunan kek...
- boleh teruskan bakar
***biasa kek yg dibakar menggunakan teknik ini hanya menggunakan api bawah sahaja....jika perlu...api atas bawah digunakan utk 10min terakhir sahaja
- kek karamel, kek keju biasa kan gunakan teknik ini
- kek chiffon juga blh gunakan teknik ini...hasilnya kek sgt lembut & lembab...lebih sedap
- sediakan loyang lebih besar daripada loyang adunan
- isikan suku loyang tersebut dgn air biasa..(jika nk guna air pns...masukkan loyang air tu ketika oven dipanaskan)
- ltkkan loyang adunan kek...
- boleh teruskan bakar
***biasa kek yg dibakar menggunakan teknik ini hanya menggunakan api bawah sahaja....jika perlu...api atas bawah digunakan utk 10min terakhir sahaja
No comments:
Post a Comment