10 biji telur grade A
250gm tpg gandum..(dipnskan dlm kuali tnp myk sbntr)
220gm gula pasir..(sbnr 250gm)
1/2 sdk bking powder..
1/2 esen vanilla..
Pukul telur gula esen..smpi kembang gebu dan putih..
Masukkan tepung..putar perlahan..
Masukkan dlm acuan yg telah dipanaskan dn di sapu myk..
Bakar dlm suhu 200'c selama 20 minit @ hingga masak..
Selamat Mencuba...
Kuih Bahulu sekarang kebanyakan menggunakan serbuk penaik...berbeza dengan kuih bahulu masa tok nenek kita buat tanpe menggunakan sebarang penaik tapi tahan lama~~~~~hehehe....cara di buat pun menggunakan bahan bakarnya ...sabut kelape...sekarang dah pakai oven...rasanya berbezakannn....ape2 pun namanya tetap BAHULU juga...
ReplyDeleteSetuju sgt2 dengan Su.. rasa & bau pun lain... teringat pulak cara Opah buat dulu dikampung... skrg ni dah susah nak rasa pengalaman mcm tu lagi... :)
ReplyDelete