1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan santan
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
secubit garam
gula secukupnya
Cara membuat:
~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
~ Kemudian campurkan dengan gandum, telur & garam. Tapis utk memastikan
adunan tidak berketul. - terus letak sikit pewarna kuning
~ Bila adunan siap masukkan kedalam acuan yang telah dipanaskan, perlu disapu
sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~ Isikan gula/lauk daging ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah
hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.
### utk cara berlauk selepas masuk lauk, tabur cili merah dan daun sup, kemudian baru ditutup
Bahan2 utk Lauk
1 Cawan Daging Hancur
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 biji bawang putih dipotong dadu
2 s/b serbuk kari.
Cili merah utk hiasan
Daun Sup utk hiasan
Cara2
- Tumis bawang besar dan putih, kemudian masuk rempah kari.biarkan sampai keluar minyak
- Masuk daging biar sampai masak dan perasakan garam gula.
Kredit to : ezadlieza.blogspot.com
No comments:
Post a Comment