Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
1/2 cawan santan/susu cair
1 biji telur
secubit garam
pewarna hijau/jus pandan
gula
Cara-cara
Masukkan tepung gandum dalam bekas, masukkan telur, masukkan air dan
santan/susu cair sedikit, kacau, masukkan lagi sedikit kacau sehingga
habis. Masukkan sedikit garam. pastikan adunan tidak berketul.Adunan ini
nampak cair sedikit.
Panaskan acuan kuih cara di atas dapur
gas, sapukankan sedikit minyak menggunakan berus, bila acuan dah panas,
kecilkan api, masukkan adunan 3/4 penuh, sudukan gula di tengah-tengah,
masukkan lagi adunan sehingga penuh acuan. Tutup acuan dengan tudung
periuk, kalau boleh guna tudung periuk kaca, so boleh nampak kuih dah
masak ke belum. Bakar hingga masak
Tips
Boleh gunakan saiz mana-mana cawan
Guna api kecil semasa membakar untuk mengelakkan kuih cara hangit di bawah dan tak masak di atas.
pastikan adunan tidak berketul
Pastikan gula yang dimasukkan betul-betul center/ditengah-tengah untuk mengelakkan air gula kuih cara bocor
Sumber : Resepi Turun Menurun
Masukkan tepung gandum dalam bekas, masukkan telur, masukkan air dan santan/susu cair sedikit, kacau, masukkan lagi sedikit kacau sehingga habis. Masukkan sedikit garam. pastikan adunan tidak berketul.Adunan ini nampak cair sedikit.
Panaskan acuan kuih cara di atas dapur gas, sapukankan sedikit minyak menggunakan berus, bila acuan dah panas, kecilkan api, masukkan adunan 3/4 penuh, sudukan gula di tengah-tengah, masukkan lagi adunan sehingga penuh acuan. Tutup acuan dengan tudung periuk, kalau boleh guna tudung periuk kaca, so boleh nampak kuih dah masak ke belum. Bakar hingga masak
Tips
Boleh gunakan saiz mana-mana cawan
Guna api kecil semasa membakar untuk mengelakkan kuih cara hangit di bawah dan tak masak di atas.
pastikan adunan tidak berketul
Pastikan gula yang dimasukkan betul-betul center/ditengah-tengah untuk mengelakkan air gula kuih cara bocor
Sumber : Resepi Turun Menurun
No comments:
Post a Comment