Friday, 28 December 2012

♥ Tasbih Kifarah

                               
“Kita sudahi majlis kita dengan tasbih kifarah dan surah Al-Asr” Selesainya kuliah ‘Solat Sempurna’ di surau Jabatan, ade staff tanye kat ustaz ~ ape dalil nabi buat tasbih kifarah? Erk… ha’a la, tak penah te-pk pulak soalan tu. Selama ni tau baca & ikut je.. Dalam hati ‘Ya Allah, malunye…cetek sungguh ilmu aku...’ bila time giliran dok kaunter, laju je tangan tanye Pakcik Gugel pasal Tasbih Kifarah ni.. Klik..klik..klik… maka terkeluarlah page ni : http://mrskrengge.blogspot.com

Dan kat bawah ni adalah dalil yang ustaz bagitau..

Daripada Abu Hurairah RA meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda :

”Sesiapa yang duduk dalam satu majlis dan melakukan banyak salah dan silap, maka sebelum diameninggalkan majlis itu dia menyebut ”(ayat tasbih kifarah diatas)” maka diampunkan segala dosa yang telah dilakukan sepanjang dia berada dalam majlis itu”

Diriwayatkan daripada Aisyah RA bahawa apabila baginda bangun daripada majlis, baginda membacakan doa ini. Saya bertanya : Ya Rasulullah, kenapa tuan selalu baca doa ni? Baginda pun menjawap : “Seaiapa yang membaca doa ini pada penutup majlis akan diampunkan kesilapan-kesilapan yang berlaku dalam majlis tersebut”

Dan yang ini pula hadist tambahan yang diambil dari page  http://mrskrengge.blogspot.com/2009/06/huda-tasbih-kifarah-tu-apaapa-bacaannya.html

*** Daripada Abu Barzah Aslami RA berkata: Rasulullah SAW pernah menyebut pada hujung usia baginda apabila baginda hendak bangun meninggalkan sesuatu majlis: ‘-Ayat Tasbih Kafarah-‘ Maka berkata seorang lelaki: Wahai Rasulullah, sesungguhnya engkau telah menyebut suatu ucapan yang mana tidak pernah engkau ucapkan sebelum ini. Berkata (Rasulullah SAW): “Ia merupakan kaffarah (penebus dosa) terhadap apa yang berlaku dalam majlis” ***

Nota Hati : See..!! nampak nampak mcm kecik je kan.. tapi fadhilatnya besar sgt. Semoga kita semua istiqomah untuk buat ye. Aameen..

1 comment:

  1. Terima kasih.. informasi tentang Tasbih Kifarah sangat bermanfaat bagi kami.
    Untuk memudahkan menghitung bacaan tasbih bisa menggunakan tasbih giok, bisa di peroleh di www.tasbihgiok.com

    ReplyDelete