Thursday, 11 February 2016

♥ Khasiat Pokok Belalai Gajah

Assalammualaikum wrh wbh...
Mohon dikurniakan kesihatan yang baik bagi para pembaca sekalian. Sudah sekian lama saya tidak menaip sesuatu utk kita semua. Pada hari ini ingin sekali saya bercerita perihal "BELALAI GAJAH". Ramai diantara kita yang masih tidak mengetahui khasiat daun Belalai Gajah. Sebelum ini saya juga begitu. Memang boleh dikatakan zero info berkenaan dengan pokok ini. Sehinggalah saya terbaca perkongsian sahabat melalui WhatsApp.. berikut adalah antara khasiatnya..


Daun belalai gajah atau Sabah Snake Grass telah lama dikenal pasti mempunyai antioksidan yang tinggi untuk mengatasi sel-sel kanser dan mengekalkan sel-sel sihat dalam tubuh manusia.
Khasiat daun tersebut mampu membantu orang yang mempunyai masalah kesihatan seperti kanser, buah pinggang, radang prostat, kolesterol, tekanan darah tinggi, asid urik tinggi, diabetes, mengurangkan risiko salur darah tersumbat, membuang toksin dalam badan di samping mengurangkan keletihan.Pengakuan pesakit2 selepas pengambilan jus daun belalai gajah 

- Pesakit mengidap Uterus Cancer - Ketumbuhan sebesar 6cm dan harus dibedah. Selepas pengambilan jus daun belalai gajah, ketumbuhan surut 3.4cm. Doktor kata tidak perlu di bedah dan sambung meminum jus tersebut dan ketumbuhan akan hilang.
- Pesakit Lang Cancer tahap 3 - Telah membuat chemotherapy sebanyak 6 kali. Ketumbuhan sebelum pengambilan jus daun belalai gajah sebesar 26mm, 44mm, 76mm. Tetapi selepas pengambilan jus tersebut ketumbuhan mengecil 20mm, 27mm, 67mm.


Cara2 kegunaan daun belalai gajah @ Sabah snake grass mengikut stage penyakit :

 - Stage 1 : 30 daun setiap hari
- Stage 2 : 50 daun setiap hari
- Stage 3 : 100 daun setiap hari
- Stage 4 : 150 – 200 daun setiap hari 

*Jika pesakit sudah beransur sembur, kurangkan penggunaan daun tersebut

Cara2 membuat jus daun belalai gajah @ sabah snake grass
· masukkan setengah @ satu cawan air dalam blender
· masukkan 2 @ 3 ice cube jika suka
· tambah setengah biji @ 1/4 jus lemon
· masuk daun belalai gajah yang sudah dibersihkan mengikut stage seperti diatas. Elak basuh dgn air paip
· masukkan sebiji apple hijau yang sudah dibuang kulit dan biji dan di potong 8
· blend halus dan terus diminum. Jangan dibiarkan lebih dari 5 minit kerana khasiatnya akan hilang
· jika badan terasa sejuk campurkan sedikit hirisan halia
· Paling cepat berkesan jika diminum jam 4 pagi 

Semasa minum jus belalai gajah ini haruslah sedikit berpantang dengan makanan2 ini seperti gula atau makanan yang ada gula, madu, ikan kembung, 7 angled fish, ray fish, daging ayam, daging itik, keladi, beras pulut, butter atau planta, durian, sarang burung, ginseng atau mana2 herba2 lain. Cuba berpantang sementara untuk melihat hasil dari daun belalai gajah.


Info diambil dari : http://adanaberkat-petuaideadanpandangan.blogspot.my/2014/01/khasiat-daun-belalai-gajah-pengalaman.html

No comments:

Post a Comment