Tuesday, 14 February 2012

♥ KESEMPURNAAN DALAM KEHIDUPAN

 Oleh :  PROF. MUHAYA

( 23 November & 15 December 2011 ) 10.00 to 11.00 am
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1)  Fitrah manusia memang serba kekurangan.

2)  Hanya Allah yang sempurna Tanamkan dalam hati "kita mesti menuju kesempurnaan sebelum menghadap Allah". Sempurna dalam kata lain ialah sempurna iman, sempurna tutur kata, akhlak dengan orang keliling, ithqon (lakukan yg terbaik) dalam pekerjaan - ia merupakan 'kualiti hidup'.

3)  2 jenis manusia :
    a) nak dengar apa yang dicakap - mendengar sambil absorb.
    b) tengok siapa yang bercakap - samada org yang bercakap tu buat atau x apa yang dia cakap.

4)  Manusia dipandang berdasar penilaian. Sempurnakanlah iman, bukan hanya fikir nak cantikkan fizikal sahaja.
    a) Syariat  -  Ibarat kulit. Ilmu bagi amalan lahiriah (feqah)m atau ilmu bagi amalan hati. Ia merupakan langkah pertama dalam tertib beramal, melibatkan hukum hakam, halal haram etc. Amalan tanpa ilmu itu tertolak. Ilmu atau syariat ibarat biji benih.
    b) Tareqat  -  Peringkat menghidupkan amalan. Ilmu (syariat) yang ada perlu dilaksanakan. Tarikat ibarat biji benih yang bercambah tumbuh menjadi sebatang pokok. cth : amalan zikir, solat etc.
    c) Hakikat  - Merupakan buah. Jika cukup syarat2nya maka pokok akan menghasilkan buah2. Boleh jadi ia mengeluarkan buah sabar, redha, tawakkal, tawaduk, syukur. Syariat & tarekat yang dibuat dgn penuh kefahaman & penuh penghayatan akan menghasilkan getaran perubahan jiwa.
    d) Makrifat - Hasil dari hakikat. Ia dapat dirasai bila kita istiqomah. Ia merupakan satu kemajuanrohani yang paling tinggi (kearah kesempurnaan)

5)  Banyakkan pandang pada yang dalam, bukan sekadar luaran. Lihatlah kisah zaman nabi khidir - cari kisah orang tua yang badannya penuh kudis, yang tidak diendahkan bila pergi kemajlis makan. Tapi sebaliknya bila dia memakai pakaian yang indah, bercelak - dia dihormat, diberi makanan yang banyak dan dilayan dengan bagus sekali. Sehinggalah dia membuka serban, mencampakkan tongkat dan membuka pakaian yang cantik itu, semua hadirin terkejut. Dan lelaki tua itu berkata "sesungguhnya kamu semua telah memberi makan pada pakaianku, bukan kepadaku". Jadi, jangan sesekali kita kita memandang rendah pada orang lain.

6)  Nikmat yang kita rasa hanyalah di hati.

7)  Orang yang selalu melihat dan bercakap tentang keburukan orang adalah orang yang berada di tahap paling rendah sekali. Oleh itu, marilah kita sama-sama melihat roh sendiri. Badan kita hanya tempat parking roh sementara didunia.

8)  Contohilah sifat tawadhuk Imam Ghazali : sentiasa bersangka baik.
    a) Bila jumpa kanak - kanak - akan katakan budak itu bersih, tiada dosa.
    b) Bila jumpa orang tua - banyak ibadah yang dia dah buat
    c) Bila jumpa pemaksiat - akan kata kita punya maksiat mcm mana?
    d) Bila jumpa si kafir - dia bukan kafir selamanya.
::Oleh itu, berhentilah daripada menghukum orang. Sibukkanlah diri dengan mencari kekurangan diri sampai tidak ada masa untuk cari salah & aib orang.

9)  Istiqomah - setiap maksiat akan merosakkan ilmu. Pastikanlah taman fikiran ditanam dengan benda yang baik-baik sahaja. Jadikan sekeliling sebagai pemangkin untuk menjadi baik. cth: kawan, buku, tv, cd & etc yang baik2 sahaja.

10) Kesedaran - sentiasa rendah diri. Lihatlah semua orang adalah dalam keadaan baik, jahat itu adalah parangainya. Pandanglah roh kebaikan orang. Belajarlah cari kebaikan orang. Jangan mudah menghukum. cth : kalau orang tak tutup aurat, kita jgn pandang rendah. Tapi pandanglah dengan penuh kasih sayang. Kalau nak nasihat, beli dahulu kasih sayangnya.

11) Kalau kita dikritik, satu rezeki / rahmat akan datang dari Allah. Pujian adalah musibah pada kita. Banykkanlah pujian jika ingin orang sayang pada kita.

12) Rasailah kesakitan melalui kenikmatan (nikmat ujian dari Allah). Pahala akan kembali pada kita jika kita redha dengan ujian Allah.

13) Tentukanlah diri kita : hati bersih Vs hati toksik, penuh iman Vs penuh nafsu. Ingatlah mati selalu untuk reset jiwa agar tidak tamak. Pastikan gol setting. Banyak memberi daripada menerima & tuju makrifat (kesempunaan iman).Audit diri sendiri selalu.

14) Seimbang ilmu dunia dan akhirat. Ramai orang salah anggap, bila tgk orang banyak harta, akan kata terlalu keduniaan. Bila kita tengok orang kaya, jadikanlah ia sebagai sumber inspirasi, bukan sebagai dengki. Berapa banyak orang yang belanjakan 10% duitnya utk beli cd, buku yang baik utk mengubah dirinya.

15) Lelaki yang paling kaya adalah lelaki yang mulut sentiasa berzikir dan dapat isteri yang solehah. Sentiasalah meletakkan diri didalam orang yang berkualiti.

17) Orang yang berkualiti, akan mempengaruhi orang lain, bukan orang lain yang mempengaruhi dia.

18) Wanita, jangan berasa diri terlalu bagus. Hormatilah suami. Sedarlah, jika tiada suami, kita tak akan kemana. Syukurlah kerana ada orang yang mahu kawin dengan kita.

19) Para ibu bapa - Binalah anak2 akhirat, bukan untuk dunia. Jika kita cari akhirat, Insya Allah dunia akan ikut kita. Jadikan ucapan syurga neraka, redha Allah, dosa pahala sebagai ucapan lazim di mulut. Kualitikan diri dahulu, baru anak akan berkualiti.

20) Orang yang nak berdakwah, mesti bijak. Niatlah kerana Allah, mesti ada rasa kehambaan, jangan sesekali ada niat nak dapatkan penghargaan & rendah diri. Insya Allah, ilmu yang di ajar mudah meresap masuk & mudah diterima orang. Bila kita rasa ilmu kita lebih dari orang, ilmu tidak akan sampai dalam hati.

21) Orang yang Allah tarik penglihatannya (buta), jika redha Allah menjanjikan mahligai disyurga.

22) Mesti yakin pada rezeki Allah. Bergantung pada interaksi kita pada diri :
    a) apa yang kita sering ucap pada diri & jangkaan diri kita?
    b) apa yang selalu kita fikir?  amalkan sblm tidur, tulis 3 perkara yang kita bersyukur pada hari ini.
:: Oleh itu, jangan sesekali kita fikir negatif. Ia akan pengaruh dalaman kita.

23) Jaga balance kita. Jika ada masalah dunia, tgk akhirat - formula : betulkan akhirat kita dahulu, solat.

24) Petua jaga mata : makan carotene - ciri makanan berwarna merah & oren. Carotene berfungsi sebagai sokongan pada retina mata.

25) Bagaimana nak berhadapan dengan bos yang bersikap 'kepahlawanan'?
    a) Mesti ada rasa kasihan pada orang yang macam ini, sbb orang yg x hebat akan buat sesuatu
        utk menampakkan dia hebat.
    b) Banyakkan doa untuk dia, beri cd atau buku yang baik utk dia baca.
    c) Jangan pandang dengan negatif pada dia, sebab pandangan negatif akan kembali pada kita semula.

26) Jadikan kerja kita sebagai punca untuk berkhidmat dengan orang dan tempat untuk dapatkan pahala. Bukan untuk tunjuk hebat. Jadikan diri sebagai orang yg bermanfaat utk org lain.

27) Menghadapi orang sakit - Lihatlah sakit itu sekadar fizikal. Kuatkanlah dari segi jiwa. Betulkan hati kita. Jangan terlalu stress, sbb kalau stress fizikal akan bertambah teruk. Jika kita bersama mereka, lengkapkanlah mereka dari segi akhirat. Tolong utk berwuduk, solat, bacakan doa.

28) Wanita yang bijak adalah wanita yang baik dengan mertua. Kerana bila kita ada masalah dengan suami, secara tidak langsung mertua akan sama2 nasihat, ibarat lawyer pada kita.

29) Bukan senang nak memaafkan - Kemaafan & melupakan merupakan ubat dalam diri. Dendam ibarat asid yang dicurah dalam diri. Kalau kita maafkan orang, mudah-mudahan Allah gerakkan hati orang untuk maafkan kita pula.

30) RUMUSAN - Untuk menuju sempurna kita kena selalu ingat Allah, Allah yang kita tuju. Berhentilah dari merungut, buanglah segala sifat negatif. Gunalah mata hati & lihat sedalam-dalamnya. Berdoalah selalu.


## Perkongsian dari saya. Terdapat ayat-ayat yang diedit untuk memudahkan kefahaman bersama. Maklumlah, waktu dengar tulis dalam point.. (sharing is caring)No comments:

Post a Comment